Naar inhoud springen

Stevns Klint

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stevns Klint
Werelderfgoed natuur
Stevns Klint
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Coördinaten 55° 16′ NB, 12° 25′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria viii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1416
Inschrijving 2014 (38e sessie)
Kaart
Stevns Klint (Denemarken)
Stevns Klint
UNESCO-werelderfgoedlijst

Stevns Klint is een reeks kliffen van krijtgesteente gelegen in de Deense gemeente Stevns in de regio en op het eiland Seeland. De krijtrotsen met een lengte van 14,5 km en hoogtes tot 40 m vormen de kuststrook van het eiland met de Oostzee, grenzend aan de zuidelijke ingang van de Sont.

De klif toont secties van het jongste gedeelte van het Maastrichtien en de oudste tijden van het Danien met tussenliggend de Krijt-Paleogeengrens zichtbaar door een sedimentlaag met iridium, vaak aangeduid als de iridiumanomalie.

Stevns Klint werd in 2014 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fort van Stevns

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 in volle Koude Oorlog werd in het krijtgesteente in het grootste geheim door de Deense overheid een ondergronds fort (Deens: Stevnsfortet) uitgebouwd met 1,6 km gangen waarin commandocentra, leefkwartieren, munitiedepots en zelfs een ziekenhuis en een kapel waren ingericht. Het hele fort bevond zich 18 tot 20 meter onder de oppervlakte. De afzettingen van Bryozoa in het krijt maken dat de krijtrotsen een hoge resistentie hadden tegen de kracht van conventionele en nucleaire wapens. Het fort was in gebruik tot 2000. In 2008 werd het fort van Stevns voor het publiek opengesteld als Koude Oorlog-museum.

Zie de categorie Stevns Klint van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.